Gå ner i vikt med motionscykel

Gå ner i vikt med motionscykel

Ett mycket populärt träningsredskap för att gå ner i vikt är motionscykel. Att trampa motionscykel har sina fördelar på olika plan. Dels är det en skonsam träning som även den mest otränade kan börja arbeta med på en lagom nivå. Dels är det en så kallad kardiovaskulär träning som kan motverka framtida problem med fetma, hjärtattacker och diabetes. Du kan alltså börja bygga upp en bra grundkondition samtidigt som du går ner i vikt med motionscykel!

Andra fördelar med träningsformen är att den är enkel att genomföra i hemmet samtidigt som du inte behöver montera en mängd olika typer av träningsutrustning.

Grunder för att gå ner i vikt med träning

Innan vi fördjupar oss mer i hur du kan träna med motionscykel för att gå ner i vikt börjar vi först med några grundläggande saker kring viktminskning genom träning.

För att kunna gå ner i vikt måste du skapa ett underskott av kalorier genom att förbränna fler än vad du får i dig. Därför är det viktigt att kombinera träning med bra kost.

För att sedan träningen ska bli långsiktig måste du hitta de träningsformer som du tycker är roliga och som din kropp klarar av. Det är därför motionscykel passar bra för de flesta. Det är en träningsform med bra nivå av kaloriförbränning samtidigt som den är skonsam mot leder och enkelt kan anpassas till din befintliga konditionsnivå.

Tips för att använda motionscykel för viktminskning

Realistiska mål

Det är givetvis viktigt att ha realistiska förväntningar och därmed sätta upp realistiska mål. Att exempelvis gå ner 0,5-1 kg per vecka är både en hållbar och hälsosam takt.

Dokumentera

För att ha full koll på utvecklingen är det viktigt att tydligt dokumentera både kost och träning. Dels är det till stor hjälp att hålla dig kvar på rätt spår och dels är det tydlig att se vad eventuella förändringar har gett för effekt. Du kan exempelvis använda dig av en matdagbok eller app för att både spåra ditt kaloriintag och din träning på motionscykeln.

Variation

För att du inte ska bli alltför uttråkad i din träning är det viktigt att du tränar på ett varierat sätt. Det är även bra för kroppen om du kan få in lite variation i dina pass på motionscykeln. Många motionscyklar går att programmera för olika typer av träningspass. De kan då inkludera olika typer av intervaller, backar och uthållighetsturer. 

Komplettera med styrketräning

Även om konditionsträningen är viktig för din viktminskning är det bra att komplettera din träningsrutin med någon form av styrketräning. Det kan bidra till ökad ämnesomsättning, vilket leder till att du bränner fler kalorier.

Drick mycket vatten

Att fylla på kroppen med mycket vatten är en viktig del i arbetet med att gå ner i vikt. Det kan hjälpa dig att känna dig mer mätt, vilket gör att du äter mindre. Se därför till att dricka mycket under passet på motionscykeln.

Exempel på träningspass 

Nedan listar vi upp förslag på två olika typer av träningspass för motionscykel som du kan använda dig av för att gå ner i vikt.

Träningspass 1: Fettförbränning för nybörjare

  • Värm upp i 5 minuter i lugnt tempo
  • Öka motståndet och trampa i måttligt tempo i 2 minuter
  • Minska motståndet och trampa i högt tempo i 1 minut
  • Upprepa intervallerna i totalt 20 minuter
  • Varva ner i 5 minuter i lugnt tempo

Träningspass 2: Intervallträning för avancerad nivå

  • Värm upp i 5 minuter i lugnt tempo
  • Öka motståndet och trampa i måttligt till högt tempo i 1 minut
  • Minska motståndet och trampa i högt tempo i 30 sekunder
  • Upprepa intervallerna i totalt 20 minuter
  • Varva ner i 5 minuter i lugnt tempo

Att tänka på under din viktminskningsträning på motionscykel

När du tränar för att gå ner i vikt är det mycket viktigt att du lyssnar på din kropp och justerar träningspassen efter de behov du känner. Det är viktigare att få en bestående träning än att träna på för hårt och sedan tröttna helt och hållet.

Ju mer du sedan kommer igång, desto mer kan du successivt öka intensiteten. Jobbar du långsiktigt, och ser att du gör framsteg gällande viktnedgång, är det enklare att hålla träningen vid liv länge.

För att sedan få ut så mycket som möjligt av din träning för att gå ner i vikt är det också viktigt att se över din kost. Sträva efter att åta en så balanserad kost som möjligt med exempelvis magra proteiner, hälsosamma fetter samt hela och obearbetade livsmedel såsom frukt och grönsaker. Försök också att undvika sockerhaltiga drycker och snacks. 

Vanliga frågor kring att träna på motionscykel för att gå ner i vikt

Hur många kalorier kan jag bränna på en motionscykel?

Det antal kalorier du förbränner när du tränar på en motionscykel beror på faktorer som din vikt, ålder och intensiteten på ditt träningspass. I genomsnitt förbränner en person på 70 kg ungefär 240 kalorier på 30 minuters cykling med måttlig intensitet på en motionscykel.

Hur ofta ska jag använda en motionscykel för att gå ner i vikt?

För viktminskning finns rekommendationer på minst 150 minuter av måttlig konditionsträning eller 75 minuter av intensiv konditionsträning  per vecka. Det kan sedan delas upp i sessioner på minst 10 minuter under hela veckan. Det fungerar alldeles utmärkt att träna med motionscykel för viktminskning på det sättet.

Kan jag använda en motionscykel varje dag för viktminskning?

Det är givetvis möjligt att du använder en motionscykel varje dag för viktminskning. Sedan är det viktigt att du lyssnar på din kropp och ger dig själv vilodagar efter behov. Det är också viktigt att försöka få in andra träningsformer och aktiviteter i ditt arbete för att gå ner i vikt. Exempel på det är styrketräning och stretching.

Är det bäst att använda en motionscykel eller att springa för viktnedgång?

Både träningspass med motionscykel och löpning kan vara effektiva för viktminskning. Det som är bästa alternativet för dig styrs av dina personliga preferenser och träningsmål. Har du exempelvis ledproblem eller föredrar ett träningspass med låg effekt, kan en motionscykel vara det bästa alternativet. Om du hellre är utomhus och gillar känslan av att springa är det förmodligen ett bättre val att springa. Det är viktigt att välja de aktiviteter som du tycker om och som du kan hålla med på lång sikt.

Kan jag gå ner i vikt bara genom att använda en motionscykel och inte ändra min kost?

Även om användning av en motionscykel kan hjälpa dig att bränna kalorier och bidra till viktminskning, är det viktigt att också se över din kost. För att gå ner i vikt måste du skapa ett kaloriunderskott, vilket innebär att du bränner fler kalorier än du förbrukar. Att införliva en hälsosam och balanserad kost i din rutin hjälper dig att skapa detta kaloriunderskott och uppnå dina viktminskningsmål.

Summering kring att gå ner i vikt med motionscykel

Att använda en motionscykel för att gå ner i vikt kan vara ett effektivt och bekvämt sätt att komma i form och nå dina mål. Det är viktigt att du sätter realistiska mål, spårar dina framsteg, varierar dina träningspass och är uppmärksam på din kost. Eftersträva träna minst 150 minuter med måttlig intensitet eller 75 minuters intensiv träning per vecka. Lyssna på din kropp för att säkerställa att du inte överdriver din träning, vilket kan ge bakslag på sikt. Genom att börja träna med motionscykel och göra hälsosamma livsstilsval kan du både framgångsrikt gå ner i vikt och förbättra din allmänna hälsa. Stort lycka till!

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.