Tips för dig som ska köpa motionscykel

Tips för dig som ska köpa motionscykel

Om du står redan att köpa motionscykel är det viktigt att anpassa cykeln till behov, ambitionsnivå och budget. Här tipsar vi om vad du kan tänka på innan du köper en nya motionscykel.

Prisklass

Motionscyklar finns i ett flertal olika utföranden och prisklasser. Generellt sett är givetvis de dyrare bättre, men du som köpare måste ställa detta i förhållande till vilka krav du har och hur mycket du kommer cykla.

Cykelns vikt

Vikten på cykeln kan vara av betydelse. En tyngre cykel är stadigare att cykla på, men är samtidigt osmidig om du ska flytta på den ofta. Dessutom kanske det behövs en hopfällbar för förvaring mellan passen.

Användarvikt

Olika modeller tål att olika många kilon från användaren. De flesta modeller tål 120-150 kilo, men vissa modeller orkar ända upp till 200 kilo. I de flesta fall är det de billigare cyklarna som tål lite mindre jämför med dyrare.

Konstruktion

Vet du att du kommer cykla mycket måste du vara noggrann med att välja en robust cykel. Bra kvalitet håller längre och gör det roligare att träna. Skulle den dessutom ha en snygg design är det givetvis ett extra plus i kanten.

Motstånd

Välj med cykel som har tillräckligt motstånd. På de billigare cyklarna måste du oftare ligga nära den maximala gränsen för vad de orkar och det gör att de slits snabbare jämfört med de som erbjuder ett hårdare motstånd.

Motståndstyp

Det finns främst två olika typer av motstånd i träningscyklar. Det elektromagnetiska sitter i de dyrare cyklarna och är mer hållbart jämfört med det permanentmagnetiska som är lite enklare och sitter på billigare modeller.

Funktioner

Cykelns funktioner måste ligga på samma nivå som dina ambitioner. Cyklar du inte så ofta kanske det räcker med manuella nivåer medan du som tränar ofta kanske vill ha fler förinställda program att välja bland.

Komfort

Se till att du kan anpassa handtag, sadel och trampor så att det är bekvämt att cykla. Ett tyngre svänghjul ger dessutom en mjukare cykling. En behagligare träning ökar chansen för att du verkligen ska träna regelbundet.

Träningsdator

Ställer du högra krav på din träning bör du se över vilka färdiga program som finns i cykelns träningsdator. Med rätt program utifrån din ambitionsnivå ökar effekten av din träning och du når snabbare 

Vi hoppas att tipsen kan komma väl till nytta när du ska köpa en ny motionscykel!

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.